SIIPIEN KANTAMAT/Jussi Valtonen

Ihmettelin itsekseni, miksen ole etsinyt Jussi Valtosen muita romaaneja luettuani Finlandia-palkinnon voittaneen He eivät tiedä mitä tekevät-romaanin. Rakastin tuota kirjaa. Ja kun jotain kirjaa rakastan, etsin kyllä saman kirjailijan muutkin teokset. Tällä kertaa siihen vain meni hieman aikaa kunnes taas muistin Valtosen ja löysin Storytellistä Siipien kantamat.

Romaanin päähenkilö Juhani on 43-vuotias lukion äidinkielenopettaja ja kuvaukset koulumaailmasta ja opettajan työstä ovat niin eläviä, että piti tarkistaa, ettei Jussi Valtonen olisi itse opettaja. Ei ole, hän on ammatiltaan psykologi. Hän on siis taustatyönsä tehnyt ja lukija hykertelee Valtosen kuvaillessa loputtomia opettajapalavereja, oppilaiden ajatusmaailmaa ja käyttäytymistä toisiaan ja opettajia kohtaan, opettajien suhdetta toisiinsa ja oppilaisiin, työn parhautta ja toisaalta raskauttakin. 

Tarina kertoo siis äidinkielenopettajasta ja lukioon kesken lukukauden ilmestyvästä Mariannesta, joka kiinnittää kauneudellaan ja harvinaislaatuisella älykkyydellään kaikkien huomion, myös Juhanin. Juhani ihmettelee ja ihailee ja pian opettajan ja tytön välille syntyy erityinen side tytön piipahdettua yllättäen opettajansa kotiin. Lukija tajuaa, että opettajan sydän on mennyttä kun hän potkaisee vanhan miehen tossunsa piiloon Mariannen katseelta. 

Mariannen tarina on pääjuoni mutta Juhani kertoo tipotellen elämästään, ex-vaimostaan Hannasta, traagisesta menetyksestä, avioliiton päättymisestä ja uuden suhteen alusta. Kuunnellessa täytyy olla tarkkana, että tajuaisi kenestä kulloinkin on kyse, sen verran kerronta hyppelehtii asiasta toiseen. Mutta miellyttävästi.

Yleensä en pidä näistä vanhemman henkilön rakastumisista nuoreen, enkä tässäkään tapauksessa. En koskaan ymmärrä sitä vaikkakin Marianne on hyvin itsevarma ja älykäs tyttö. Hän silti hyvin nuori, melkein lapsi. Ja vaikken pidä näistä, kuuntelin silti loppuun Valtosen kirjan ja halusin tietää kuinka siinä sitten käy. 

Hauska yksityiskohta muuten romaanissa oli kun puheissa mainittiin lause " he eivät tiedä mitä tekevät".

Jukka Pitkänen lukijana on ihana ja sopi tähän Juhanin minä-ääneen loistavasti.

Jussi Valtonen on siis psykolgi, kirjallisuuden Finlandia-palkinnon voittaja ja opiskellut filologiaa, filosofiaa ja on väitellyt neuropsykologiasta, opiskellut käsikirjoittamista Salfordin yliopiston ja Tampereen ammattikorkean yhteisessä ohjelmassa. Wikipedian mukaan hän soittaa myös kitaraa Kuha-nimisessä bändissä ja on kirjoittajaryhmä Nobelistiklubin jäsen. Kaveri on siis ehtinyt vaikka mitä ja nyt vielä lisää ihania romaanejakin. Jäämme siis odottamaan lisää ja lisää.

Tammen äänikirja, Storytell, lukija Jukka Pitkänen.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

MOLLY JA HENRY/Kjell Westö

Amanda Vaaran kirjasarja

VETTÄ KUKILLE/ Valerie Perrin