MIKSI NYKYMUSIIKKI ON NIIN VAIKEAA/Osmo Tapio Räihälä
"Vaikeus "ymmärtää" jotain musiikkia ei todennäköisesti johdu musiikista itsestään, vaan kuulijan odotuksista, siis siitä mitä musiikista toivoo löytävänsä. Jos hakee musiikista säännöllistä pulssia, tonaalisuutta ja selkeitä melodioita tai kolmen minuutin iskelmän muotoa, on äärettömän epätodennäköistä, että nykytaidemusiikkiteos puhuttelee. Jos taas odottaa vaihtelevia rytmejä ja värejä, harmonisten kenttien sävyjen vaihtelua tai tasavireisyydestä poikkeavia sävelkorkeuksia, ei ole mitään vaikeuksia vastaanottaa nykymusiikkia."
Siis näin. Valittaessani työkaverilleni ymmärtämättömyyttäni taannoisessa konsertissa kuulemaani nykymusiikkia kohtaan, hän neuvoi lukemaan tämän kirjan, oikeastaan oppaan musiikin historiasta nykymenoon, "nykkäri"säveltäjän itsensä toimiessa oppaana.
60-vuotias Osmo Tapio Räihälä on säveltänyt kamarimusiikkia, vokaali- ja elektronista musiikkia, konserttoja ja teoksia sinfoniaorkestereille. Miksi nykymusiikki on niin vaikeaa on saanut tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon eikä turhaan, kirja on hauska, ymmärrettävä ja inspiroiva.
Yleistajuinen kirja käsittelee musiikin historian suuria nimiä, sivuaa pop-musiikkia, olihan Räihälä itsenkin peräti punk-orkesterin jäsen, nuorena siis, musiikin historiaa yleensä, taiteiden kehitystä, ja lopulta nykytaidemusiikin olemusta monelta kantilta. Teksti on elävää ja kuten aiemmin mainitsin, inspiroivaa. Räihälä antaa lukujen lopussa vinkkejä teosten kuunteluun ja aloinkin joitakuita kuuntelemaan, kuten Beatlesin Revolution Number Ninea, nyt uudelta kantilta. Kuuntelin myös Räihälän omia teoksia, jotka avautuivat kivasti Räihälän kerrottua tavastaan niitä väsätä.
Kirja avasi kuin avasikin uusia näkökulmia nykymusiikkiin ja musiikkiin ylipäätään. Tai sanotaanko - taiteisiin. Räihälällä on sana hallussaan ja oman kirjansa lukijana hän on varsin mainio. Suosittelen lämpimästi.
Storytellin äänikirja
Kommentit
Lähetä kommentti