ÄIDIT/Brit BennetKun romaanin nimenä on Äidit, voisi kuvitella sen kertovan äideistä. Ja tavallaan tämä Brit Bennetin esikoisromaani kertoo. Varsinkin poissaolevista äideistä.

Romaani kertoo kolmen nuoren tarinan. Älykkään mutta villin Nadian, jonka äiti on tehnyt mitään selittämättä itsemurhan ja joka elää Nadian mielessä, muistoissa, valinnoissa. Nadian suru on suunnaton mutta lohtua tuo kesätyö Upper Roadin kirkossa, ystävystyminen siellä Aubreyn kanssa ja seurustelu Luken kanssa. Aubrey on hiljaisempi ja tytöt tasapainottavat toisiaan ja ystävyydestä muodostuu syvä. Aubreyn äiti on poissa tytön elämästä ja tämä asuu siskonsa luona, traumatisoituneena. Luke, kirkon pastorin poika alkaa seurustelusuhteen Nadian kanssa, joka päättyy Nadian aborttiin ja lähtöön opiskelemaan muualle. Asiat muuttuvat Nadian ollessa opiskelemassa, Abreysta ja Lukesta tulee pari ja Nadian palatessa Oceansideen, asiat saavat jälleen uuden käänteen. 

Romaanissa käsitellään kipeitä asioita. Itsemurhaa ja varsinkin äidin tekemää, äidittömäksi jäämistä, lapsen hylkäämistä, aborttia niin sen tehdyn naisen kuin myös isän näkökulmasta. Se käsittelee myös lapsettomuutta, äidiksi haluamista ja lapsettomuudesta koituvaa epätoivoa. 

Meille suomalaisille Brit Bennetin tuotannosta on tuttu Mikä meidät erottaa-kirja, josta olen kirjoittanutkin aiemmin ja josta kovasti pidin. Ainoa huomioni negatiiviseen suuntaan oli dialogin mä ja sä-muodot kuvaamaan ilmeisesti, niin mitä? Ja sama jatkuu myös tässä romaanissa. Taitava kirjailija on tämä Bennet ja jäämme innolla odottamaan seuraavia teoksia.

Julkaisija: Tammi, Storytellin äänikirja, Kääntäjä: Maria Lyytinen, alkuperäinen nimi The Mothers, Lukija Krista Putkonen-Örn 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

MOLLY JA HENRY/Kjell Westö

Amanda Vaaran kirjasarja

VETTÄ KUKILLE/ Valerie Perrin