TYTTÖ, NAINEN, TOINEN/Berdardine Evaristo

Storytellin esittelyssä: "Feministisen nykykirjallisuuden tapaus maailmalta!"

Ja etusivun viesti kirjailijalta itseltään: "Tämä on teille siskot & systerit & sisaret & sistahs & teille naiset & womxn & womyn & teille veljet & ystävät & brethen & meidän äijäy ja miesväki & koko suuren ihmisten perheen LHBTIQ-jäsenet

Ihan kaikkea en tuosta ymmärtänyt mutta kiistämättä Evaristo kuvaa romaanissaan feminististä elämänmuotoa kahdentoista naisen näkökulmasta. Keskushenkilöksi nousee näytelmäkirjailija Amma, joka on joutunut ammatilliseen unholaan ja istuu kotonaan suoratoistokanavia tuijotellen, kunnes vihdoin koittaa aika, jolloin hänen kirjoittamansa näytelmä Dahomeyn viimeinen amatsoni saa ensi-iltansa kansallisteatterissa. Ja tarina alkaa.

Amma on tunnettu henkilö lesbopiireissä ja kaikki romaanin henkilöt liittyvät lopulta Ammaan tavalla tai toisella. Kuunneltuna teos on melko haastava, sillä henkilögalleria on laaja ja kulkee paikasta toiseen kartalla, Britannian lisäksi myös Nigeriassa ja Karibialla. Kirjailija kuitenkin kuvaa joakisen naisen kohtalot ja jokainen näistä kertomuksista on mielenkiintoinen ja melkein riittäisi omaksi romaanikseen. Jokaisella naisella on omat ongelmansa, rakkautensa, elämän käännekohtansa. Romaani kertoo naisten eri yhteiskuntaluokista, rotuun kohdistuvista käsitteistöistä, ihmissuhdeverkoistosta ja koko elämän kirjosta. 

Mustien lesboidentiteetti on romaanin kantava voima ja kieli hyvin mukaansatempaavaa. Luettuna kuulemma melko vaikea puuttuvien välimerkkien vuoksi mutta kuunneltuna muuten ihana kirja vaikka henkilögallerian laajuus olisi vaatinut vaikka muistiinpanovihon viereen. Pidin jokaisesta persoonallisesta naisesta omalla tavallaan, paitsi yhdestä itsestään liikoja luulleesta hyväksikäyttäjälesbosta mutta lopun kaikkien naisten yhdistyminen toinen toisiinsa on mieleenpainuvaa. 

Romaani on Booker-palkittu ja ehdottomasti yksi tämän vuoden kuunneltujen parhaimmistoa.

Lukijana loistava Karoliina Niskanen, jonka luennasta ei edes huomannut välimerkkien puuttumista. Yksi parhaimmista lukijoista.

WSOYn julkaisema, Storytellin äänikirja, alkuperäinen nimi Girl, Woman, Other, kääntäjä Kaijamari Sivill


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

MOLLY JA HENRY/Kjell Westö

Amanda Vaaran kirjasarja

VETTÄ KUKILLE/ Valerie Perrin