OLET TÄSSÄ/Nick Hornby

Poika, Uskollinen äänentoisto, Julia riisuttuna, Hyvät ihmiset ja mitä näitä nyt on...Jonkin näistä, ellei kaikkia on varmaan kaikki nähneet leffoissa ja/tai lukeneet kirjoina ja ovathan nämä ihania leffoja ja ihania romaaneja ja mikä parasta, nyt on ilmestynyt suomeksi uusin Nick Hornby: Olet tässä. 

Nick Hornby kirjoittaa usein nuorten miesten näkökulmasta, heidän ongelmakohdistaan, intohimoistaan, elämäntavoistaan ja kirjoittaakin hauskasti ja sydämeen käyvästi. Mietikää nyt vaikka Poika-leffaa, jossa ongelmainen pikkupoika tunkeutuu nuoren tyhjäntoimittajamiehen elämään ja miten suhde kehittyy ja kasvaa ja saa katsojan sydämen pakahtumaan. Ihana leffa, niinkuin nuo muutkin ylempänä luetellut.

Olet tässä-romaani kertoo oikeastaan sekä nuoren miehen että keski-ikää lähestyvän naisen näkökulmasta, Lucysta ja Josephista. Lucy on eronnut, 42-vuotias kahden lapsen äiti, opettaja ja se, mikä puuttuu, on tietenkin kiva parisuhde. Joseph taas on tummaihoinen työväenluokan edustaja, lasten jalkapallovalmentaja ja lihakauppiaan apulainen. Ja kun Lucy eräänä päivänä kohtaa Josephin lihakaupassa asioidessaan, syttyy ajatus pojan sopimisesta lapsenvahdiksi ja siitä sitten seuraa jos vaikka mitä kivaa. Lucy ja Joseph ovat kuin eri planeetoilta kaikella tavalla ja saavat selitellä parisuhdettaan sinne sun tänne, siis sitten kun se on voimassa ja itselleenkin vaikka kummallekin juuri tämä ihminen on juuri se oikea.

Nick Hornby on 65-vuotias kirjailija ja esseisti ja kirjoitustyyliltään rakastettavan kepeä ja hauskakin. Dialogi on nasevaa ja henkilöt niin uskottavia, että lukija melkein luulee tuntevansa heidät henkkoht. Tässä kirjassa oli monta kohtaa, jotka itse allekirjoitin nauraen tosiksi ja tunsin suurta rakkautta kaikkia osapuolia kohtaan. Paitsi Lucyn ex-miestä, Paulia. Enkä tarkemmin ajatellen oikeastaan paria muutakaan. Sopii hyvin kesäiseen fiilikseen tämä kirja.

Alkuperäinen nimi Just Like You, Storytellin äänikirja, julkaisija WSOY, kääntäjä Irma Ruuska, lukija Elina Varjomäki


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

MOLLY JA HENRY/Kjell Westö

Amanda Vaaran kirjasarja

VETTÄ KUKILLE/ Valerie Perrin