JOPA TAIVAS ON MEIDÄN/ Paolo Giordano

Teini-ikäinen, torinolainen Teresa viettää kesiään mumminsa luona Spezialen kylässä ja tapaa siellä kolme naapurimaatilalla asuvaa ikätoveriaan Bernin, Tommason ja Nicolan. Tuosta tapaamisesta ja poikien luvattomasta polskuttelusta teresan mummin uima-altaassa lähtee Teresan elämän suunnan muuttava tarina Bernin tyttöystävänä, sittemmin, suhteen taukotilan jälkeen, vaimona. Näistä neljästä tulee siis erottamattomia ja varsinkin Bern, joka tuntuu fiksuimmalta mutta myös pojista vakavimmalta, tuntuu heti Teresasta kiehtovimmalta ja näin hänestä tulee Teresan elämää muokkaava johtohahmo.

Pojat asuvat Nicolan vanhempien luona, Bern Nicolan serkkuna, Tommaso ja vaihtuva joukko muita nuoria, sijaiskodissa. Vanhemmat kasvattavat poikia tiukan mutta lempeän uskonnollisessa piirissä, raamattua lukien mutta myös suht sallivassa ilmapiirissä. Vanhempien muutettua pois tilalta, sinne muuttaa joukko nuoria aikuisia elämäntehtävänään luonnonsuojelu ja omavaraistalous. Teresa hassaa isoäitinsä perinnön maatilan hyväksi ja alkaa elää kommuunin sääntöjen, jotka eivät kaikkien osalta ihan päivänvalon kestäviä ole, vaan jopa joidenkin radikaalien tekojen värittämiä. 

Koska romaani on vajaat kuusisataa sivuinen ja äänikirjana yli 20 tuntia kestävä, sen alun ja lopun väliin mahtuu melko paljon tarinaa. Teresa kertoo elämästään, kommuunin keskinäisistä ristiriidoista, salaisuuksista, joita riittääkin melkoinen määrä ja jotka valkenevat Teresalle pikkuhiljaa eivätkä ole miellyttäviä lainkaan. Yhtenä teemana Giordano kertoo Teresan ja Bernin yrityksistä saada lapsi, lapsettomuushoidoista, jopa matkasta Kiovan lapsettomuusklinikalle. Luonnon puolesta taistelu lopulta vie Bernin radikaalien tekojen äärelle ja ero Teresasta on lopullinen. Romaanin loppua kohden tarina hurjistuu, tapahtuu kamalia ja varsinkin Bernin kohtalo on todella liikuttava outoudellaan. Romaani on värikäs, italianrehevä, henkilöhahmot uskottavia, miljöökuvaukset aistittavia hajuineen ja makuineen, toisin sanoen hyvin kirjoitettu, ihana kirja.

Kirjailija Paolo Giordano on syntynyt vuonna 1982 ja on teoreettisen fysiikan tohtori. Hänen esikoisteoksensa Alkulukujen yksinäisyys on käännetty yli 40 kielelle mutta Storytellissä sitä ei ole saatavilla. Sitävastoin korona-pandemian aikaan kirjoitettu Tartunnan aikaan on saatavilla ja itsellänikin lukulistalla. Tämän kirjailijan painan muistiini ja suosittelen muillekin hyvän kirjallisuuden ystäville. 

Aula&co äänikirja, Kääntäjä Leena-Taavitsainen-Petäjä, Alkuperäinen  nimi Divorare il cielo, Lukija Anna Kuusamo

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

MOLLY JA HENRY/Kjell Westö

Amanda Vaaran kirjasarja

VETTÄ KUKILLE/ Valerie Perrin