KAUNOKAISIA/ Ann Napolitano

Huolimatta siitä, että Storytellin tämän kirjan esittelytekstissä mainittiin Oprahin valinneen juuri tämän romaanin lukupiiriinsä ja Obama kesäkirjalistalleen, päätin antaa tälle mahdollisuuden. Ja mikä ettei. Kaipasinkin hieman pitempää lukuromaania, perhetarinaa, jotain, joka yltäisi, kehuttu kun on, tämän vuoden oman lukulistani parhaimmistoon.  Mutta ihme ja kumma, ei. En vaikuttunut.

Koska juuri nämä vaikuttajat olivat valinneet kirjan, asetin sen mielessäni afroamerikkalaiseen ympäristöön vaikka päähenkilöiden sukunimi on Pavadano ja chicagolaisen Williamin yhdistyminen tähän naisvaltaiseen perheeseen ei oikeastaan kielinyt kuin ehkä enemmänkin italialaisesta perimästä, olivat tunteeni epätietoisen sekavia. Mikä ei tietenkään ollut itse romaanin vika vaan Storytellin oudohkon esittelyn.

Romaani kertoo neljästä hyvin läheisissä väleissä olevista siskoksista ja heidän elämäänsä avioliiton kautta päässeestä Williamista. Romaani kertoo jokaisesta siskosta ja heidän vanhemmistaan yhdessä ja erikseen, lukija pääsee tutustumaan jokaisen sielunelämään läheltä ja tarkoituksena olisi rakastua ja samaistua johunkuhun tai joihinkin heistä. Omalla kohdallani tämä ei toiminut, jäin hieman kylmäksi kaikille ja koko romaanille.

Romaani vetoaa tunteisiin, ainakin Oprahin mielestä ja viittaukset Pikku naisiin olivat tietenkin kivoja mutteivat saaneet nekään mieltäni herkäksi kuten eivät myöskään romaanin surulliset tapahtumat saaneet kyyneliin eivätkä iloiset riemuun. En käsitä tämän romaanin hypetystä.

Omaan kylmyyteeni tämän romaanin suhteen saattaa vaikuttaa myös lukija Krista Kosonen.  Välillä pitkästyin kuoliaaksi eikä vähiten Kososen tasapaksun luennan vuoksi. Anteeksi.

Saatan brooklynilaiselta Ann Napolitanolta kuunnella/lukea jotain muutakin, tämä kun oli hänen neljäs romaaninsa mutta palaan hänen tuotantoonsa joskus myöhemmin. Ehkä ensi kesänä.





J

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

MOLLY JA HENRY/Kjell Westö

VETTÄ KUKILLE/ Valerie Perrin

ÄIDIT/Brit Bennet