NAAPURI/Herman Koch
Jos ei vielä ole ehtinyt tutustumaan hollantilaisen Herman Kochin tuotantoon, kannattaa se tehdä ihan vaikka seuraavaksi. Ehkä tunnetuin Kochin tuotannosta on Illallinen-romaani, josta on tehty Richard Geren tähdittämä elokuvaversiokin. Herman Koch on kolumnisti ja kirjailija, entisessä elämässään myös näyttelijä. Kirjailijana hänen teoksiaan on myyty yli miljoona kappaletta noin 30:een maahan.
Käyn tässä pikana läpi muutkin lukemani romaanit ja aloitan hänen ensimmäisestään ja ensimmäisestä, jonka olen lukenut eli juurikin tuosta edellä mainitusta Illallinen-romaanista.
Politiikassa menestystä saanut poliitikko ja todennäköisesti myös tuleva pääministeri kutsuu vaimonsa kanssa hieman vastahakoisen veljensä vaimoineen hulppeaan ravintolaan illalliselle. Keskustelu sujuu tavanomaisin kohteliaisuuksin mutta lukija ymmärtää kyllä, että kaiken takana on jotain uhkaavaa. Tapaamisen tarkoituksena on keskustella perheiden teini-ikäisistä lapsista eikä keskustelu tule olemaan mukava. Perheiden välit kiristyvät mitä pitemmälle illallinen kehittyy ja mitä enemmän lukija saa tietää sisäisistä kriiseistä.
Illallinen osoittautuu melkoisen järkyttäväksi lukukokemukseksi ja koska uhka leijuu henkilöiden yllä ja pahan kosketus tuntuu ytimiä myöten samoin kuin se, miten ihmiset saattavatkin säilyttää mielentyyneytensä, miten pitkälle vanhemmat menevät lastensa vuoksi, miten ylipäätään päästä yli murskautuneista moraalikäsityksistään, pettymyksistä, pelosta, vihasta.
Illallinen on kirja, jota tosiaan jää pohtimaan pitkään.
Seuraavaksi luin Lääkärin. Päähenkilö kertoo minä-muodossa tarinansa. Hän on keski-ikäinen perheenisä, ammatiltaan yleislääkäri. Vaimo on harvinaisen kaunis ja tyttäret teinejä. Lääkärinä Marc Schlosser on siitä erikoinen, että vaikka on arvostettu ja pitää itseään jumalasta seuraavana, ei voi sietää ihmisruumista, ei pysty sitä koskettamaan, ällöää ja inhoaa kaikkea ihmiskehoon liittyvää mutta osaa sen jostain syystä taitavasti peittää. Schlosser on tehnyt potilaalleen, näyttelijä Ralph Meierille hoitovirheen, johon tämä menehtyi. Romaanin myötä lukijalle kasvaa sivu sivulta epäilys, oliko hoitovirhe mahdollisesti tahallinen, Marc ja Ralph kun olivat ystävystyneet niin, että lääkärin perhe oli jopa kutsuttu viettämään kesälomaansa Meierin huvilalle. Mitä siellä sitten tapahtuikaan ja mitä lääkärimme päässä oikein liikkui, miten hän narsistisessa itseriittoisuudessaan on päätynyt siihen missä oli. jonkinlainen outo uhan tuntu se leijui tässäkin romaanissa ja teki sen kiinnostavaksi mitä moninaisimmilla tavoilla.
Ja sitten Naapuri. Naapuri kertoo herra M:stä, entisaikojen menestyskirjailijasta, jonka ominta genreä ovat sotakirjat mutta läpimurtoromaaniksi häneltä yltää tositapahtumiin perustuva tarina historianopettaja Jan Landzaatin katoamisesta. Herra M on naimisissa nuoremman naisen kanssa ja heillä on tytär mutta M on hyvin narsistinen ja sisäänpäin kääntynyt, unohduksiin vaipuva kirjailija, joka halveksii muita, menestyvämpiä kirjailijoita eikä huomaa, että häntä tarkkailee samassa talossa asuva naapuri, joka kirjan edetessä saa lukijan ymmärtämään, että tietää jotain enemmän mystisestä Landzaatin katoamisesta ja kaikesta siihen liittyvästä tarinasta. Tarina onkin suuressa osassa romaanissa ja pistää aluksi miettimään, miksi. Se kyllä selviää kunhan jaksaa lukea loppuun asti.
Naapuri on, kuten kaksi edellistäkin, sangen hyytävä kirjallisuuskokemus mutta jostain syystä niin äärettömän hyvä, juuri niin kuin maailmanluokan huippukirjallisuuden kuuluukin.
Tämän kuuntelin äänikirjana, lukijana ihana Aku Laitinen. Kuuntelukokemuksena ihan ok mutta vaatii keskittymistä, sillä tarinaa Kochilla tulee paljon ja kannattaa pysytellä hollilla, jotta osaa punoa asioita yhteen omassa päässään. Ihan parasta.
Alkuperäinen nimi: Geachte Heer M., julkaisija Storyside, kääntäjä: Sanna van Leeuwen
Kommentit
Lähetä kommentti