ME OLEMME SUSIA/ Evie Wyld



Evie Wyld on syntynyt vuonna 1980 ja on kiistämättä yksi lahjakkaimmista sukupolvensa kirjailijoista. Wyld on voittanut Miles Franklin Awardsin ja EU:n kirjallisuuspalkinnon ja päässyt Keltaiseen kirjastoon. Hyvä Evie!

Romaani Me olemme susia kertoo naisista kolmessa aikatasossa. Sarahista, joka joutuu noitavainojen uhriksi mutta pääsee pakenemaan metsään. Sarahin kohtalo on silti muiden käsissä, miesten. Se kertoo myös Ruthista, 1950-luvun kotirouvasta, joka päätyy Bass Rock-nimisen paikkakunnan erääseen kartanoon aikaisemmasta liitostaan leskeksi jääneen miehensä Peterin vaimoksi ja tämän poikien äitipuoleksi. Bass Rock on muuten romaanin englanninkielinen nimi ja olisi minusta ollut sopiva tähän suomalaiseenkin versioon. Kolmantena päähenkilönä pääsemme tutustumaan nykypäivän Vivieniin, jonka elämä on yhtä sekasotkua, isän ikävää mutta myös uutta naisten välistä ystävyyttä. Osoittautuu, että Ruth ja Viviene ovat sukua toisilleen ja varsinkin kuunnellessa täytyy välillä kelata taaksepäin ymmärtääkseen kuka on kuka ja miten he liittyvät toisiinsa. 

Romaani käsittelee naisten kohtaamaa väkivaltaa ajankohdasta riippumatta. Myös lapset saavat osuutensa tuosta karmaisevasta väkivallan kierteestä. Mikään ei muutu vaikka vuosisadat vaihtuvat eikä kukaan pysty suojelemaan naista miehisiltä agressioilta, naisiin kohdistuvalta ylivallalta ja käsittämättömältä ylemmyydeltä, jota naiset saavat kohdata väkivallan eri muodoissa, henkisenä ja fyysisenä. Jopa murhat ovat mahdollisia vallankäytön välineitä. Naiset eivät pysty auttamaan edes toinen toistaan.

Romaani on väkevää kerrontaa ja minusta oli mainio idea valita useita lukijoita jotta jokaisen naisen tarina erottuisi paremmin. Sarahin tarinaa lukee Ville-Veikko Niemelä Josephin näkökulmasta, mikä oli hyvä valinta. 

Kuunneltuna oli ehkä välillä hieman vaikea hahmottaa tarinan kulkua ja heti lopetettuani kirjan, teki oikeastaan mieli aloittaa kuuntelu alusta. Mutta enhän sitä tee, ehkä hankin kirjan paperiversiona, jotta voin palata siihen halutessani. Vai haluaisnkohan tehdä niin, mene ja tiedä. Hyvä ja suositeltava kirja vaikka tematiikaltaan hyvin synkkä eikä toivo ole tätä kirjaa kuvaava sana.

Tammen äänikirja, Alkuperäinen nimi: The Bass Rock, Kääntäjä. Aleksi Milonoff, Lukijat: Ville-Veikko Niemelä, Satu Paavola, Anniina Piiparinen, 11 h 7 min.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Amanda Vaaran kirjasarja

MOLLY JA HENRY/Kjell Westö

VETTÄ KUKILLE/ Valerie Perrin