SANOJEN PAINO/ Pascal Mercier

 

Simon Leyland on brittiläinen, Triestessä asuva leski, kahden aikuisen lapsen isä, kielenkääntäjä ja vaimonsa äkillisen kuoleman jälkeen hänestä tuli myös kustantamon omistaja ja johtaja. Elämä on hektistä kunnes tapahtuu jotain traagista - hän saa diagnoosin parantumattomasta aivokasvaimesta. Leyland ehtii 111 päivän aikana pohtia elämäänsä, tehdä päätöksiä, muunmuuassa myydä rakastamansa kustantamon. 111 päivää ja diagnoosi paljastuu virheeksi, Leyland ei kuolekaan, kärsii vain hirveistä migreenikohtauksista ja koska elämä on saatu takaisin, kustantamo myyty, jää aikaa lapsille ja ystäville, joiden kohtaloita kirjassa käsitelläänkin paljon ja hartaasti ja joiden elämät Leyland, itselleen uuden elämän saatuaan, pelastaa pyytettömästi.

Kirja on varsinainen lukuromaani, sen parissa viihtyy ne, jotka rakastavat leppoisaa mutta laadukasta kirjallisuutta. Tarina etenee rauhallisesti, sanoja säästelemättä. Romaanin keskeinen teema, kirjallisuuden ja sanojen lisäksi, on kuolema. Sitä käsitellään monen eri ihmiskohtalon kautta, menehtyihän Leylandin oma vaimokin yllättäen ja koska elämästä luopuminen kävi lähellä myös Leylandia itseään, sai hänet miettimään elämän rajallisuutta monelta kantilta.  Myös oikeusmurhan käsitettä pohdiskellaan kuuluisien oikeudenkäyntien kautta, moraalia ja oikeutusta tehdä yleisesti rikoksiksi luokiteltuja päätöksiä rakkaudesta lähimmäistään kohtaan.

Sanojen paino on nimensä mukaisesti romaani kielestä, hyvistä tarinoista, ihmisten välisistä suhteista ja toinen toistaan mielenkiintoisimmista persoonista. Kun romaanissa pääsee vauhtiin, minä Jukka Pitkäsen lukemana, ei toivoisi sen koskaan loppuvan vaikka sivuja lienee jotain kuutisen sataa. Pidin kirjasta valtavasti.

Pascal Mercier on vuonna 1944 Sveitsissä syntyneen filosofi Peter Bierin kirjailijanimi ja esikoisteoksensa, maasta taivaaseen kehuttu romaani Yö Lissabonin junassa täytyy vielä jostain löytää. Kiinnostava tuttavuus tämä Mercier.

Storytellin äänikirja, julkaisija Tammi, Kääntäjä Tuulia Tipa, Alkuperäinen nimi Das Gewicht der Worte

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Amanda Vaaran kirjasarja

MOLLY JA HENRY/Kjell Westö

VETTÄ KUKILLE/ Valerie Perrin