KADONNEET SYDÄMEMME/Celeste NgYhdysvaltalainen, monesti palkittu kirjailija Celeste Ng on yksi mielikirjailijoistani ja odotinkin
malttamattomasti tämän uusimman ilmestymistä. Ng kirjoittaa edellisissä romaaneissaan, Olisi jotain kerrottavaa ja Tulenarkoja asioita, perhedynamiikoista, perheiden sisäisistä ristiriidoista mutta myös yhteiskunnallisista asioista, rasismista, suhteista ulkomaailmaan, naapurustoon ja muihin ihmisiin. Vähän kuin Anne Taylor mutta sekoittaen soppaan aasialaisamerikkalaisia mausteita. 
Tämä romaani olikin yllättävä. Romaani kertoo yhteiskunnassa kytevästä rasismista sikiävästä pelosta, vainosta ja vastarinnastakin. Jostain merkillisestä syystä amerikkalaisen yhteiskunnan hampaisiin on joutunut aasialaiset ja yhteiskunta on muuuttumassa ja ehkä on jo muuttunut fasistiseksi. 
Romaani kertoo isänsä kanssa asuvasta Bird-pojasta, jonka amerikanaasialainen runoilijaäiti on kadonnut maan alle kolme vuotta sitten eikä yksinäinen ja ulkonäkönsä vuoksi kiusattu Bird voi sitä tietenkään ymmärtää eikä lakata ikävöimästä äitiään, josta isä on kieltänyt puhumasta muiden kuullen. Ja oikeastaan isänkin kuullen.
Lopulta Bird löytää kuin löytääkin äitinsä salaperäisen kirjeen avulla ja Bird saa vastauksia kysymyksiinsä ja pääsee tutustumaan maanalaiseen vastarintaliikkeeseen.
Romaani on hyvin synkkä ja maalaa pelottavaa kuvaa yhteiskunnista, joissa vaino, fasismi, kirjarovioineen on todellista. Kuuntelin romaanin vaivoin loppuun asti, sillä vaikka Margaret Atwoodin Orjattaresi on mielestäni tv-sarjana loistava, en olisi sitä ehkä lukenut ja tämä Kadonneet sydämemme on lähes yhtä masentava kuin Atwoodin kirjat.
Lukijana Anna Saksman oli kyllä paikallaan.
Julkaisja Gummerus, Storytellin äänikirja, Alkuperäinen nimi Our Missing Hearts, Kääntäjä Taina Helkamo 
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

MOLLY JA HENRY/Kjell Westö

Amanda Vaaran kirjasarja

VETTÄ KUKILLE/ Valerie Perrin