OMENA EI KAUAS PUTOA/Liane Moriarty

Pienistä iloista nauttivana ihmisenä koinkin suuren ilon australialaisen Liane Moriartyn nimen putkahtaessa Storytellin suosittelemista kirjoista omaan listaani. Moriarty on yksi suosikkikirjailijoistani ja jokaisen suomennetun romaanin olen häneltä lukenut tai kuunnellut. Aina on ihanaa kun oma suosikki julkaisee uutta, niin nytkin. Enkä joutunut pettymään. Omena ei kauas putoa on julkaistu 26.4.2022.

Romaani kertoo Delaneyn tennisperheestä. Jo eläköityneet Stan ja Joy olivat tenniskoulun omistajia ja valmentajia ja kaikki heidän neljä, jo aikuiset, lastansa, ovat pelanneet tennistä, heitä on valmennettu, kannustettu ja rakastettu mutta yhdestäkään ei ole tullut hyvistä taipumuksistaan huolimatta ammatti- tai huippupelaajaa, hyvin pärjäävät elämässään kuitenkin jokainen. Elämä on ihanaa ja vanhan pariskunnan on opittava nauttimaan ansaituista eläkevuosistaan.

Romaani etenee eri aikajanoilla nykyhetkestä pikkuisen taaksepäin ja takaisin. Alussa kaikki näyttää olevan mahtavasti kunnes pariskunnan ovelle ilmestyy kuin tyhjästä nuori tyttö, joka alkaa sekoittaa kuvioita. Äidin kadottua mystisesti alkaa pikkuhiljaa paljastua yhtä jos toistakin perheen suhteista toisiinsa, lasten suhteista toisiinsa ja itseensä, vanhempiinsa, muihin ihmisiin. Paljastuu perheen tragedioita valheineen ja peittelyineen, niihin johtavia mahdollisia syitä ja seurauksia. Kaikki ei aina ole niinkuin strömsöössä tai niinkuin naapuri ja muut kadunmiehet näkevät ja kokevat. Salaiset mielipahat ja toisen syyttely voivat olla elinikäisiä, eikä niistä tiedä kukaan muu kuin asianosaiset. Ulkokuori on pettävää. Lopun pandemia-kuvaukset ovat kuin jostain science fictionista ja pitää oikein muistuttaa itseään, että me kaikki, koko maailmassa, oikeasti elimme tuon ajan. Pelottavan pandemian eristyksineen kaikkineen. 

Romaani on Moriartyn tyyliin traaginen, arkinen ja niin oivaltavan hauska, että nukkumaanmenokirjana hieman arveluttava upean huumorinsa vuoksi ja välillä kuunnellessa samaistuu niin, että alkaa miettiä omaa elämäänsä ja sen kiemuroita. Unihiekat karisevat silmistä. 

Omena ei kauas putoa on Liane Moriartyn kahdeksas suomennettu romaani. Hyvä aviomies oli läpimurto, Viimeinen vuosipäivä, Sulje silmäsi ja laske kymmeneen, Yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista, vain muutamia mainitakseni. Mustat valkeat valheet oli myös katsottavissa jostain suoratoistopalvelusta, en nyt muista mistä, nimellä Big Little Lies. Aivan mahtava sarja, pääosissa  mm Nicole Kidman ja Reese Whitterspoon. Suosittelen lämpimästi, kuten myös kaikkia Moriartyn romaaneja.

Lukijana Sanna Majuri, joka ihan ok mutta voisi olla joku parempikin kuten vaikka Anna Saksman tai Erja Manto. Olisivat kumpikin sopineet tosi hyvin tähän lukijaksi. 

WSOY:n julkaisema, Storytellin äänikirja, alkuperäinen nimi Apples Never Fall, kääntäjä Helena Butzov.Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

MOLLY JA HENRY/Kjell Westö

Amanda Vaaran kirjasarja

VETTÄ KUKILLE/ Valerie Perrin