LÄHDIN VELJEN LUO ja VIEDÄÄN ÄITI POHJOISEEN/Karin Smirnoff

Lähdin veljen luo-romaani on ruotsalaisen Karin Smirnoffin esikoinen ja melko rajukin kuvaus Jaana Kippon paluusta kotikyläänsä pohjoiseen, jonnekin Västerbottenin kulmille, rajaseudulle. veljen, joka aikoo juoda itsensä hengiltä, luo. Jaana tapaa traumatisoituneen taiteilija Johnin ja saa kuulla vuosikausia vaietuista salaisuuksista, joihin itsekin liittyy, pääsee töihin kotipalveluun ja yrittää räpiköidä omien tunteidensa ja muiden ympärillä olevien ihmisten ongelmien ja epäluulojen aallokossa. Jaana Kippo on elänyt varsin oudon lapsuuden kaksoisveljensä, väkivaltaisen isän ja välinpitämättömän, uskonnollisen äidin kanssa perheessä, jossa maataloustyöt ovat kuuluneet myös lasten kannettaviksi. Pohjoisen kylä kuvataan melko ankeaksi paikaksi asua eikä Jaana Kippoa totisesti käy kateeksi. Rakkaudessakin hän on epäluuloinen ja raju. Mutta metsästää hän osaa ja hoidella hommansa kotihoitotyössä.

Viedään äiti pohjoiseen-romaani jatkaa Jaana Kippon elämäntarinaa kuvaamalla miten äiti kuolee hoitokodissa ja miten hänen viimeinen tahtonsa toteutetaan viemällä hänet veljen, Brorin, kanssa Kukkojärven kylään. Osottautuu, että äidin menneisyydestä paljastuu asioita, joita sisarukset eivät ole tienneet, luonnollisesti ja heille avautuu täysin uusi, uskonnollinen maailma, johon Bror heittäytyykin täysillä. Hylkää viinan ja ottaa jumalan tilalle. Tämä on Jaanalle kova paikka ja hän päättää jäädä kylään pelastamaan veljensä lahkolta. pian hän huomaa taistelevansa koko kylää vastaan.

Karin Smirnoff kirjoittaa rehellisesti, avoimesti eikä kaihda suorasukaista kieltä oli sitten kyseessä ihmissuhteet, seksi, väkivalta, mikä tahansa. Teksti on hyvin koukuttavaa ja vimmainen kerronta takaa sen, ettei kirjoja halua jättää kesken ja kuuntelija sekä odottaa, että pelkää seuraavia käänteitä. Romaanit ovat hurjia, sarkastisia mutta niissä on huumoriakin, jolloin kuulija huomaa kuin huomaamatta hymyilevänsä vaikka jotain kauheaakin on taustalla. Varsinkin Ruotsissa on tämän trilogian kaksi ensimmäistä osaa saanut suurta huomiota osakseen ja Lähdin veljen luo pääsi arvostetun August-palkinnon ehdokkaaksi. jostain luin, että trilogiasta oltaisiin Ruotsissa tekemässä televisiosarjaa. Luettuna Karin Smirnoff ei käytä muita välimerkkejä kuin pistettä ja erisnimet ovat pienellä. En ehkä luettuna tykkäisi mutta kuunneltuna ei haittaa.

Karin Smirnoff on syntynyt vuonna 1964 ja on toimittajauransa lopetettuaan hän kävi kirjailijakoutuksen ja osti Pohjois-Ruotsista puutavarayrityksen. Siellä hän ryhtyi kirjoittamaan näitä pohjois-romaanejaan. Ei hullumpi uramuutos.

Kirjailija käyttää kirjoissaa paikallista mean kieltä tehostaakseen puhetta ja "kläppi"- sana erottuu osaamattomankin korvaan korvaamaan lapsi-sanaa. 

Storytellin äänikirjat, kääntäjä Outi Menna, lukijana Sata Paavola


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

MOLLY JA HENRY/Kjell Westö

Amanda Vaaran kirjasarja

VETTÄ KUKILLE/ Valerie Perrin