JOKA ASKEL JONKA OTAT/Lisa Jewell

Luin taas pitkästä aikaa dekkarin Lisa Jeweliltä, jonka tuotannosta olen aikaisemmin kuunnellut kirjat Sitten hän oli poissa ja Löysin sinut. Muistin taas Lisa Jewellin kun hänet mainittiin Facebookin Kirjallisuuden ystävät-ryhmässä ja postaaja oli ihastunut mainittuun kirjaan. Ja kuten aina, tykkääjiä ja inhoajia oli tasainen määrä. Itse en voi ymmärtää, miksei dekkareita lukevat naiset pitäisi tämän kirjailijan tuotannosta, itse tykkään kovasti ja varsinkin siitä, ettei murhilla tai niiden tekotavalla mässäillä, vaan keskitytään psykologiaan, ihmismielen kiemuroihin. Onneksi taas etsin kirjailijan Storytellistäni, sillä seuraava, Kaikista synkimmät salaisuuteni, on jo lukulistalla ja sitä seuraava, Näkymätön tyttö, ilmestyy kirjahyllyyni 11. tammikuuta 2022. Pidän siitä, että tykkäämäni kirjailijan teoksia on tulossa ja päivämäärät tiedossa. Pidin myös siitä, että kaksi muuta seuraamaani dekkaristia ovat julkaisseet uusimmat kirjansa, eli Maria Adolfsson Doggerlandiin sijoittuvan ja Karen Eiken Hornbyn elämää kuvaavan Juokse tai kuole ja Christina Larsson Harhautus-romaanin, jossa päähenkilönä on rikoskomissaari Ingrid Bergman. Kummankin sankarittaren elämässä on taas tapahtunut kaikenlaista ja kumpikin kirja oli juuri odotetunlainen. Ja mikä parasta: kummassakin lukijana iki-ihana Karoliina Kudjoi.

Mutta takaisin Lisa Jewelliin. Hän on vuonna 1968 syntynyt brittiläinen kirjailija, jonka viimeisin kirja, eli juuri tämä Joka askel jonka otat, meni suoraan Englannin listaykköseksi. Lisa Jewellin kirjoja on käännetty kymmenille kielille ja myyty miljoonittain. Jewell on monimutkaisten juonikuvioiden ja jonkin kummallisen uhan tunnun loistava maalaaja, ja murhaajan henkilöllisyytä saa arvailla koko romaanina ajan eikä se yleensä selviäkään kuin vain kirjailijan selittämänä, jolloin palaset kolahtavat paikoilleen ja lukija tajuaa mitä ei ole tajunnut koko lukuprosessin aikana. 

Joka askel jonka otat kertoo ihmisistä, jotka jokainen naapurustossaan kantaa jotain salaisuutta sisiällään, kyttää toisiaan, jokainen oman salaisuutensa verhoamana ja jokaisella voisi olla motiivi naapurustoa ravisuttaneeseen murhaan. Kirja on kuin palapeli, hekilöt palinappuloita salaisuuksineen ja lukja yrittää olla pelin ratkoja, siinä onnistumatta. 

Naapurustossa kuhisee kun Bristoliin miehensä kanssa muuttanut Joey ihastuu naapurin rehtoriin ja alkaa hieman stalkata tätä, rehtorin mies seurailee melkein kaikkia ja jonka yhden tarkkailukohteen äiti tarkkailee myös rehtoria ja niin edelleen. Naapurusto on melko epäluuloista porukkaa eikä kaikkien mielenterveyskään ole kovin vakaalla pohjalla. Arvaile siinä sitten mahdollista murhaajaa.

Lukijana kolmen rakastetuimman lukijakolmikon Krista Putkonen-Örn. Ilman hänen ääntään ei tämäkään dekkari yltäisi niihin korkeuksiin kuin nyt hänenkin ansiostaan yltää. Kyllä hyvä lukija tuo arvokkaan panoksen muutenkin jo hienoon dekkariin.

Storytellin äänikirja, Wsoy, Alkuperäinen nimi Watching You, Kääntäjä Karoliina Timonen, Lukija Krista Putkonen-Örn

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ruth Galloway -sarja

Amanda Vaaran kirjasarja

SIIPIEN KANTAMAT/Jussi Valtonen