KÄVIN VAAN UIMASSA, SISKO/ Eveliina Talvitie

"Vähitellen soperrus päässäni alkoi vaimentua. Pysähtyneisyys, yksinäisyys ja hiljaisuus ympäröivät minut niin rakastavina että tunsin oloni hetkittäin luottavaiseksi kuin emän nisä suussaan nukahtanut porsas. En tiennyt, olinko parempi mutta tiesin että ennen olin huono ja totesin että nyt olin ainakin erilainen."

Romaanin kolmesta päähenkilöstä virolainen Marie saa ensimmäisen puheenvuoron. Hän majailee liettualaisessa merenrantamökissä, kadonneena ja etsittynä. Marie taitaa etsiä myös itseään kaikkien, vaikeiden ja outojenkin kokemustensa jälkeen. Romaanissa saavat puheenvuoron myös Marien rakastettu, ranskalainen rokkistara Benjamin ja tämän vaimo, niinikään ranskalainen Anna. 

Kirja ei ole kovin pitkä, vain 4 h 39 min kuunneltuna, lukijana Satu Paavola, jonka äänestä ja suhteellisen koruttomasta tyylistä pidän kovasti. Lyhyydestään huolimatta romaaniin on saatu mahdutettua Marien pakomatka, Benjaminin rakastuminen Marieen ja miten siinä sitten kävikään ja  Annankin tuntoja petettynä vaimona. Myös Viron itsenäistymisen aika saa Marien suussa kuullostamaan luennolta, jota toinen ei jaksaisi kuunnella mutta pitihän siitäkin kirjassa mainita. Samoin kuin luetella hieman liettualaisia paikkakuntia, joita lukija ei osaa oikein lausua ja mikä hieman ärsyttikin. Siis ainakin tätä kuuntelijaa.

Jos oli melko lyhyt tämä romaani, nilin on lyhyt myöskin postaukseni siitä. Loppukaneetissa kerrotaan, että tarina pohjautuu tositapahtumiin. Vuonna 2003 rokkistara Bertrand Cantanin pahoinpitely tappoi näyttelijä Marie Trintignantin ja tapahtuma inspiroi Talvitietä kirjoittamaan romaanin pahoinpidellyistä naisista. En ehkä kuunnellut tarkkaan tai jotain meni ohi mutta en ymmärtänyt jutun juurta itseasiassa lainkaan. Vasta kun se kerrottiin ja rautalangasta väännettiin, tajusin, mistä kirjassa oli ollut kyse. Mut hei, aina ei voi voittaa eikä aina voi pitää kaikesta lukemastaan. Yleensä jätän suosiolla kesken jos en tykkää mutta tämän kirjan kuuntelin ihan loppuun saakka vaikka vähällä lopettamispäätöstä aika ajoin olin.

@Into Kustannus Äänikirja, lukija Satu Paavola

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Amanda Vaaran kirjasarja

KADONNEET SYDÄMEMME/Celeste Ng

Ruth Galloway -sarja