SYDÄNJÄÄ/Camilla Läckberg ja Alexander Karim

Tätä osasin jo odottaa. 15.6 se sitten tuli Storytelliin yksinoikeudella ja kuuntelin samantien. Ruotsin Fjällbacka-sarjasta ja monesta muustakin dekkarista tutun Camilla Läckbergin ja Hollywoodiin asti edennyt näyttelijän Alexander Karimin yhteisteoksen Sydänjää, enkä osannut oikein kuvitella, millainen saattaisi olla tämä pandemian aikainen rakkausromaani.

Sitten hieman googlailin ja osottautui, että romaani onkin Läckbergin ensimmäinen elokuvakäsikirjoitus nimeltään Glacier ja sitä on ilmeisesti voinut katsoa Viaplaylla jo keväällä, vapusta lähtien. Niinpä etsin sen tätä kirjoittaessani ja sydän sykähti kun jo parista kuvasta heti tiesin, mistä on kysymys. Säästän tuon leffan mieheni kanssa yhdessä katsottavaksi.

Läckberg kertoo Seura-lehdessä vappuaattona, millaista elokuvakäsikirjoittaminen oli verrattuna romaanin kirjoittamiseen ja sanoo, että listana se olisi hyvin lyhyt. Lckbergillä oli Seuran mukaan totuttelemista siihen, miten tiukasti elokuvakäsikirjoitus seuraa tiettyä kaavaa. myös mahdollisten kohtausten muuttaminen kesken kuvauksia, oli uutta kirjailijalle. Ja tietysti budjetin olemassaolo. Kohtaukset tuli kirjoittaa budjetin raameihin sopivaksi.

Tämä romaani on siis tehty Storytellille suoraan äänikirjaksi ja lukijoita on tällä kertaa kaksi, sensuelli Karoliina Kudjoi ja ihanaääninen Toni Kamula.

Tarina kertoo siis maailmanlaajuista pandemiasta. "Puolet maailamn väestöstä on kuollut, kaaos on vallannut kadut ja ihmisiä ammutaan siksi, että he käyvät ulkona", Camilla Läckberg kuvailee Seura-lehdessä. Tarina ei kuitenkaan kerro viruksesta sinänsä tai pandemiasta vaan se on kahden, äärimmäiseen yksinäisyyteen joutuneen ihmisen janosta ihmiskontakteihin ja lopulta rakkauteenkin. Oikeastaan kirja on kuin onkin rakkaustarina, joskin epätoivoinen ja pelottavakin mutta toisaalta jotain kaunistakin siinä on.

Päähenkilöt asuvat samassa loistoluokan hotellissa, paikassa, jonne pääsee vain isolla rahalla, ja paikassa, jossa ei todellakaan sallita ihmisten missään olosuhteissa tapaavan toisiaan. Virus tappaa ihmiskontakteissa jokatapauksessa muutamassa tunnissa, jokainen kohtaaminen on siis tappava. käy kuitenkin niin, että nämä kaksi ehtivät nähdä toisensa jossain matkan päässä ja tästä näköhavainnosta muodostuu jonkinlainen suhde radiopuhelinten välityksellä. Vaikka tapahtumat ovat kovin minimaalisia, jonkinlainen uhan tunne lilluu ilmassa eikä voi välttyä ajattelemasta, että herranjestas, miten tämä kaikki voi päättyä. Onnellista loppua ei voi olla. Eikä olekaan. Tai oikeastaan on. Miltä kannalta sitä nyt katsoo. Hieno kirja, kertakaikkiaan.

Nyt mies heräsi, aletaan katsoa leffaa Glacier. Ohjaus Baker Karim. Näyttelijät Lena Endre ja Alexander Karim. Käsikirjoitus Camilla Läckberg.

Storytellin äänikirja, 5h 1min. Alkuperäinen teos Glaciär, Kääntäjä Iina Quist.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Amanda Vaaran kirjasarja

MOLLY JA HENRY/Kjell Westö

VETTÄ KUKILLE/ Valerie Perrin