TOTUUSHAASTE/Clare Pooley

"Miten hyvin tunnet ihmiset, jotka asuvat lähelläsi? Miten hyvin he tuntevat sinut? Tiedätkö edes naapureidesi nimet? Huomaistko, jos he olisivat pulassa tai jos he eivät olisi poistuneet kotoaan päiväkausiin?

Kaikki valehtevat elämästään. Mitä tapahtuisi, jos kertoisitkin totuuden? Sen tärkeimmän asian, joka määrittää sinua ja selittää kaikkea muuta sinussa? Ei internetissä, vaan oikeille ihmisille ympärilläsi?"

Clare Pooleyn esikoisteos Totuushaaste kertoo joukosta ihmisiä, jotka ovat tavalla tai toisella vieraantuneet muista, kokevat yksinäisyyttä, valehtelevat elämästään, korvaavat ihmissuhteensä kuka työllä, kuka päihteillä, joku jollain muulla.

Kirja alkaa taiteilija Julianin keksittyä kirjoittaa yksinäisyydestään vihkoon ja jättämällä sen Monican kahvilaan, missä Monica vuorostaan alkaa kirjoittaa omista ongelmistaan. Tästä lähtee tapahtumasarja ja vihon kulku alkaa monien käsien kautta päätyen lopulta takaisin Monican kahvilaan. Vihko tuo yhteen hyvin erilaisia ihmisiä ja saa heidät toimimaan hyvien tekojen ketjuna. Vihon tarinat kääntävät monen elämän uuteen suuntaan.

Romaani on sydäntälämmittävä ja kepeä. Ja kuitenkin se kertoo meille kaikille tunnistettavista elämän solmukohdista. Ja siitä miten vaikea asioistaan on kenellekään kertoa ja miten helppo on pitää kulisseja yllä vaikka elämä olisikin tummien pilvien varjostama. Totuushaaste-vihkonen rikkoo rajoja ja yllyttää ihmisiä avautumaan ja vihdoin kertomaan totuuden. Ja padot aukeavat.

Pidin kyllä tästä teoksesta vaikka lukija Meri Nenonen oli ylitsevuotavan eläytyvä, enkä pidä sellaisesta lukutyylistä. Olin vähällä lopettaa kirjan kuuntelun mutta sinnittelin loppuun. Lukemalla olisi saanut paremmat kiksit. Mutta näin nyt tällä kertaa.

Romaania suositellaan lukijoille, jotka ovat pitäneet Gail Honeymanin Eleonorille kuuluu ihan hyvää.Yhdyn kyllä tuohon vaikka itse pidin Eleonorista enemmän. 


WSOY:n äänikirja, Alkuperäinen nimi: Authentiticy Project, kääntäjä: Ulla Selkälä, Lukija: Meri Nenonen


Kommentit

  1. Tama vois olla mielenkiintoinen. Aina hammastyttaa minkalaisia tarinoita ihmisilla on, monasti tosi sydantasarkevia.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Amanda Vaaran kirjasarja

MOLLY JA HENRY/Kjell Westö

VETTÄ KUKILLE/ Valerie Perrin