PERINTÖ/Nina Wähä

"Tämä ei ole mitään muuuta kuin murhatarina. Tai no, onhan tämä paljon muutakin."

Näin alkaa Nina Wähän romaani Perintö ja tuon ensimmäisen lauseen kyllä unohtaa samantien. Romaani nimittäin jatkuu näin: "Tämä on kertomus Toimin perheestä ja joistakin tapahtumista, jotka vaikuttivat merkittävästi heidän elämäänsä, ja Toimin perheellä tarkoitan näytelmän äitiä ja isää, Siiriä ja Penttiä ja tarkoitan kaikkia heidän lapsiaan, niitä jotka olivat hengissä tapahtumien aikana ja tarkoitan myös niitä lapsia jotka eivät olleet enää hengissä. Ja lisäksi tarkoitan myös vielä syntymättömiä lapsia. Ja niitä lapsia jotka tulevat jälkeenpäin."

Tämä on siis kertomus syrjäseudun 12 lapsisesta perheestä, joka ei ole uskonnon takia iso vaan ihan muista syistä. 

"Pirullisesta pimeydestä, dieselinkatkusta,suomalaisista riidoista ja vakavista kommunikaatio-ongelmista huolimatta kirja herätti minussa heti halun muuttaa Tornionjokilaaksoon" - Sanoo Dagen Nyheterin toimittaja, enkä millään muotoa saata olla hänen kanssaan yhtä mieltä juuri noista edellämainituista syistä.

Romaanin pääteemoja on mielestäni vanhempien rakkaus lapsiinsa, voiko kaikkia rakastaa yhtä paljon ja sisarrakkaus - voiko sisariaan rakastaa tasapuolisesti. Kirjan mukaan ei todellakaan voi, jokaisella lapsella on oma parinsa, joka on tärkeämpi kuin muut ja vanhemmilla on niinikään omat suosikkinsa.

Romaani on perhekronikka ja Storytellin esittelyssä sanotaan sen olevan "uuden ajan Vittulanjänkä". Tiedä häntä. Jokaisesta perheenjäsenestä kerrotaan syväluotaavasti ja vaikka porukkaa on paljon, jokaisen tarina on mielenkiintoinen. Kirjailija pitää hyvin ohjat käsissään ja niin sanotusti siimat tiukilla ettei lukija/kuuntelija pääse kyllästymään. 

Lukija pitää vanhinta lasta, Annia, ikäänkuin päähenkilönä, koska romaani alkaa Annin paluulla kotiin viettämään joulua. Tapahtumat kotona lähtevät vyörymään pikkuveljen pudottua kuumaan paljuun ja saamme tutustua joukkoon jäyhiä, meän kieltä puhuvia, tornionjokilaaksolaisia. 

Vuonna 1979 syntynyt Nina Wähä on ollut kirjallaan ehdokkaana August-palkinnolle ja romaani oli Ruotsissa myynti- ja arvostelumenestys.

Lukijana Anni Kajos, jonka hieman lapselliseen ääneen piti hetki tottua mutta kyllä ihan sopiva tähän. Pikkuisen tauottamalla lukija olisi voinut tehdä kuuntelusta ymmärrettävämpää ja miellyttävämpää eikä olisi tarvinut kelata taaksepäin jatkuvasti ymmärtääkseen, missä mennään.

WSOY.n äänikirja, 16 h 17 min, Alkuperäinen nimi: Testamente, Kääntäjä: Sanna Manninen

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

MOLLY JA HENRY/Kjell Westö

SANOJEN PAINO/ Pascal Mercier

ÄIDIT/Brit Bennet