TUNNUSTUS/Jessie Burton

Jessie Burton on vuonna 1982 syntynyt lontoolainen kirjailija. Hän on kirjoittanut kolme romaania, Nukkekaapin, Muusan ja Tunnustuksen. Nukkekaappi kertoo tarinan 1686-luvulta, Muusa on sijoitettu 1970-luvulle ja viimeinen, Tunnustus kulkee kahdella aikajanalla, 1982 ja -83 Lontoossa, Los Angelesissa ja New Yorkissa sekä 2017 Lontoossa.

Romaani kertoo ihmissuhteista, naisten välisestä rakkaudesta, sen kiihkeydestä ja samalla haavoittuvaisuudesta, se kertoo ihmisen vallasta toiseen, salaisuuksista ja hätiköidyistä päätöksistä. Se kertoo myös naisten suhteista miehiin ja oman elämänsä etsinnästä.

Kirja kertoo äidittömänä kasvaneen 35-vuotiaan Rosen kaipuusta löytää paikkansa elämässään ja tarpeestaan etsiä äiti tai saada hänestä edes jonkinlainen kuva. Rose haluaa selvittää äitinsä, Elisen, katoamisen ja yrittää ymmärtää äidin motiivit luopua lapsestaan. Rosen osuus kirjassa kerrotaan minä-muodossa, joka helpottaa kuuntelemista ja erottaa luvut paremmin toisistaan.

Rose: "Minua pitivät vallassaan äidin aave sekä poikaystävä, joka näytti elävän omissa kuvitelmissaan, enkä ollut tehnyt mitään itseni hyväksi."

Niinpä hän päättää etsiä äitinsä rakastajatteren, kirjailija Connien, jonka löytääkin ja valheellisen tarinan ja peitenimen turvin astuu 70-vuotiaan Connien elämään.

"Connie oli noita, joka lemmikki seuranaan kirjoitti loitsujaan muistiin, Elise ajatteli. Connien läheisyydessä hänestä tuntui samalta kuin Ripleystä, että hän voisi vain nautiskella Connien lämpimästä ja turvallisesta läsnäolosta. Hän halusi olla se, joka saisi käpertyä Connien jalkoihin."

Elisen ja Connien rakkaus on kiihkeää ja kun Connie ehdotti Los Angelesiin muuttoa kirjansa kuvausten ajaksi, Elise empimättä suostuu. Hän on Connien vallassa suhteen alusta lähtien. Muutosta seuraa draamaa ja Elise joutuu tekemään ratkaisuja, jotka muuttavat hänen koko elämänsä suunnan. 

Vuoden 2017 tapahtumat keskittyvät siis Rosen ja Connien suhteeseen. Heidän välilleen kehittyy nopeasti lämmin side mutta lopulta, Rosen henkilöllisyyden paljastuttua, ei Connie kykene avaamaan paljoakaan Elisen kohtalosta. 

Romaani on miellyttävä, pidin kovasti mutta jatkuvasti on tunne, että jotain pitäisi tapahtua. Jotain käänteentekevää. Nimikään ei oikein sovi tälle kirjalle, koska kaikki jää jotenkin laimeaksi. Krista Putkonen-Örn jälleen lukijana aivan ihana.

Otavan äänikirja, Alkuperäinen nimi: The Confession, Kääntäjä: Antero Tiittula, Lukija: Krista Putkonen-Örn

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

MOLLY JA HENRY/Kjell Westö

Amanda Vaaran kirjasarja

VETTÄ KUKILLE/ Valerie Perrin