SISAR TALOSSANI/Linda Olsson

 

Viittäkymppiä lähestyvä Maria asuu Costa Bravan rannikolla, yksin talossaan, hiljaista ja rauhallista elämää. Äiti on kuollut ja parin vuoden takaisissa hautajaisissa Maria tulee kutsuneeksi sisarensa Emman luokseen kyläilemään. Nyt kun kutsusta on kaksi vuotta, Emma yhtäkkiä ilmoittaakin tulevansa ja Emmaa sekä hämmästytää että kaduttaa koko kutsu.

Emma siis tulee ja sisarukset keskittyvät tulemaan toimeen. Maria vie Emman tutustumaan paikallisiin nähtävyyksiin ja naiset keskustelevat melko pinnallisesti menneisyyksistään. Tarinan edistyessä alkaa paljastua yhä enemmän salaisuuksia, niin Marian kuin Emmankin elämästä, paljastuu, että Maria onkin identtinen kaksonen, jonka sisko on kuollut mutta samalla myös Emma on menettänyt siskonsa. Alusta asti ole selvää, että yhteinen äiti oli ollut kymä lapsilleen mutta siihenkin saadaan lisävaloa tarinan edistyessä. 

Salaisuuksia on paljon, on kriisejä, kuolemaa, mutta iloa ja onneakin, joskin hyvin pienessä  mittakaavassa. Kummankin sisaruksen elämän on ollut vaikeaa sisko Amandan kuoleman jälkeen, ja haavojen aukaisu vaatii kummaltakin rohkeutta ja varsinkin Marialta uudenlaista avoimmuutta kuin mihin hän ei olisi uskonut koskaan pystyvänsä.

Kuuden päivän aikana siskosten välit lämpenevät ja Marian väinpitämätön suhtautuminen Emmaan muuttuu radikaalisti ja hän haikein mielin hyvästelee siskonsa vierailun päätyttyä.

Jos pitää rauhallisista, seesteisistä, jotenkin visuaalisista romaaneista, pitää tästäkin. Costa Bravan maisemat ja Marian talo ovat paikkoja, joihin itsekin haluaisi mennä vierailemaan. Erja Manto lukijana on mainio, tosin paikoin piti muistuttaa itseään, ettei kuuntele Ferrantea vaan jotain ihan muuta vaikka tunnelmaltaan romaani mielestäni on ferrantemainen. Johtuu varmaan ainakin osin lukijasta, mikä ei ole huono juttu, ihana enemmänkin. 

Tämä oli tämän vuoden ensimmäinen kokonaan kuunneltu romaani. Tästä se lähtee.

Gummeruksen äänikirja, Alkuperäinen nimi: En syster i mitt hus, Kääntäjä: Anuirmeli Sallamo-Lavi, Lukija: Erja Manto, 5 h 59 min

 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Amanda Vaaran kirjasarja

MOLLY JA HENRY/Kjell Westö

VETTÄ KUKILLE/ Valerie Perrin